Wegwijzers naar de vrijheid

Drie belangrijke punten
Iedere meditatie, welke methode je ook gebruikt, heeft een aantal essentiële kenmerken. Die kenmerken vormen een essentieel onderdeel van elke methode. Het eerste kenmerk is ontspanning: niet vechten met de mind, niet je wil opleggen aan de mind, geen vorm van concentratie beoefenen. Het tweede is, met ontspannen aandacht kijken naar wat er gebeurt, zonder iets te doen; alleen maar stil, zonder enig oordeel je mind waarnemen.
Om deze drie zaken gaat het: ontspanning, observeren, geen oordeel hebben. Geleidelijk daalt er een grote stilte op je neer. Alle beweging in je komt tot stilstand. Je bent er, maar er is geen besef van ‘ik ben’, alleen pure ruimte. Er zijn honderdtwaalf meditatietechnieken. Ik heb over al die methoden gesproken. Ze verschillen van vorm, maar de basis blijft dezelfde: ontspanning, gewaarzijn, niet oordelen.

Wees speels
Miljoenen mensen beginnen niet aan meditatie, omdat meditatie een negatieve bijsmaak heeft gekregen. Meditatie maakt de indruk van iets serieus, iets sombers, iets van de kerk te zijn, alsof het alleen iets is voor mensen die dood of bijna dood zijn, voor treurige mensen met lange gezichten, mensen die hun vrolijkheid, hun plezier, hun speelsheid, hun vermogen tot feestvieren zijn kwijtgeraakt.
Meditatie heeft de volgende eigenschappen: een werkelijk meditatief iemand is speels. Het leven is een feest voor hem, leela, een spel. Hij geniet er geweldig van. Hij is niet serieus, maar ontspannen.

Wees geduldig
Haast je niet. Te vaak veroorzaakt haast juist uitstel. Als je dorst hebt, wacht dan geduldig – hoe intenser je wacht, des te eerder het komt. Je hebt het zaad gezaaid, ga nu in de schaduw zitten en kijk wat er gebeurt. Het zaad zal openbarsten en tot bloei komen, maar je kunt het proces niet versnellen. Alles heeft immers tijd nodig. Je moet werken, maar laat het resultaat over aan God. In het leven wordt nooit iets verspild, vooral niet de stappen die gezet zijn in de richting van de waarheid.
Soms ben je ongeduldig; dorst gaat gepaard met ongeduld, maar dat is een obstakel. Blijf dorstig, maar zet je ongeduld opzij. Verwar ongeduld niet met dorst. Dorst gaat vergezeld van een smachtend verlangen, maar niet van strijd. Bij ongeduld is er strijd, maar geen smachten. Verlangen kan wachten en eist niet. Ongeduld eist zonder te kunnen wachten. Bij dorst zijn er stille tranen; bij ongeduld is er een rusteloze strijd.
Op waarheid kun je geen jacht maken; ze wordt verkregen door overgave, niet door strijd. Ze wordt veroverd door totale overgave.

Streef niet naar resultaat
Het ego is gericht op resultaat. Het denken hunkert altijd naar resultaat. Denken is nooit geďnteresseerd in de handeling zelf, maar wel in het resultaat. ‘Word ik er beter van?’ Als het denken erin slaagt zijn doel te bereiken zonder er iets voor te doen, zal het zeker de kortste weg kiezen.
Daarom kunnen ontwikkelde mensen zo geslepen worden, omdat ze sluipwegen kunnen vinden. Als je op legale wijze je geld verdient, kan dat je hele leven in beslag nemen. Maar als je geld kunt verdienen met smokkelen, gokken of iets dergelijks – als politicus, eerste minister of president – staan alle sluipwegen tot je beschikking. De ontwikkelde mens wordt doortrapt, niet wijzer, alleen handiger. Hij wordt zo slim dat hij alles wil hebben zonder er iets voor te doen.

Meditatie gebeurt alleen als je niet op resultaat belust bent. Meditatie is niet-doelgericht-zijn.

Uit het nieuwe Osho Meditatie Handboek

Het kleine ABC van meditatie

Home

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights