Meditatie is het grootste avontuur dat er voor de menselijke geest mogelijk is. Meditatie is: er gewoon zijn, niets doen - geen handeling, geen gedachte, geen emotie. Je bent alleen maar, en dat is een puur genot. Waar komt dit genot vandaan als je niets doet? Nergens vandaan of van overal. Het heeft geen oorzaak omdat het bestaan als zodanig pure vreugde is.
Getuigezijn, de ziel van meditatie

Wanneer je helemaal niets doet - niet lichamelijk, niet geestelijk, op geen enkel niveau - wanneer alle activiteit is gestopt en je zuiver en alleen bént, dan is dat meditatie.
Je kunt meditatie niet doen, niet oefenen, je hoeft het alleen te begrijpen.
Wanneer je ook maar eventjes tijd kunt vinden om er gewoon te zijn, laat dan alle activiteit varen. Denken is ook doen, concentratie is ook doen, contemplatie is ook doen.
Zelfs als je maar één ogenblik niets doet en je precies in je centrum bent, totaal ontspannen - dan is dat meditatie. Als je dit eenmaal doorhebt, kun je zolang als je wilt in die toestand blijven, uiteindelijk vierentwintig uur per dag.
Als je je eenmaal bewust geworden bent van de manier waarop je innerlijk onverstoord kunt blijven, kun je langzamerhand iets gaan doen terwijl je blijft opletten dat je niet wordt. Dat is de tweede stap van meditatie. Eerst moet je leren er alleen maar te zijn en vervolgens leer je simpele handelingen uit te voeren: de vloer dweilen, een douche nemen, terwijl je innerlijk bij jezelf blijft. Daarna kun je ingewikkelde dingen doen. Ik spreek bijvoorbeeld tegen jullie, maar mijn meditatie wordt niet verstoord. Ik kan doorgaan met spreken, maar diep in mij is er zelfs geen rimpeling; het is er volkomen stil.
Meditatie is dus niet tegen actie. Je hoeft je niet aan het leven te onttrekken. Meditatie leert je een nieuwe manier van leven: je wordt het centrum van de cycloon.
Je leven gaat verder, maar het wordt veel intenser - er komt meer vreugde, meer helderheid, meer inzicht en meer creativiteit - en toch ben je meer op een afstand, alsof je op een heuvel zit te kijken naar wat er om je heen gebeurt. Je doet niets, je kijkt alleen maar.
Dat is het geheim van meditatie: toeschouwer worden. Het doen gaat op zijn eigen niveau verder, moeiteloos: houthakken, water uit de bron halen, je kunt àlles doen behalve dit éne:
innerlijk uit evenwicht raken. Dit gewaarzijn, die oplettendheid dient absoluut helder en onverstoord te blijven.

Het kleine abc van Osho meditatie

Dit is mijn reden waarom ik het belang benadruk eerst chaotisch te mediteren, en daarna stil. Eerst actieve meditaties en daarna passieve meditaties. Je kunt pas passiviteit binnengaan als alle rommel die er in je aanwezig is eruit gegooid is. Woede moet eruit, hebzucht moet eruit… laag voor laag zijn deze dingen aanwezig. Maar als je ze er eenmaal uitgegooid hebt, kun je makkelijk in passiviteit glippen. Dan is er geen belemmering meer.
En plotseling een flits van het boeddhaland. En plotseling ben je in een heel andere wereld – de wereld van de lotuswet, de wereld van Dharma, de wereld van tao.

In dat moment van geen-beweging, ontdek je gewoon wie je bent. Al die meditaties die je doet zijn er alleen om je te helpen ontspannen, de toekomst te vergeten en hier-nu te zijn.
Zingen, dansen, mantra’s zingen, neuriën… het zijn dit-moment activiteiten: je wordt erin geabsorbeerd. Je maakt je geen zorgen waar je naartoe gaat, je bent hier gewoon.

Osho beantwoordt de vraag: Wat is meditatie?
Osho boeken over meditatie
English Osho books on meditation

Pareltjes / Notities Meditatie Music Home Pearls / Notes Meditation GiftShop

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights