Intelligentie: het vermogen tot respons

Intelligentie is het vermogen om respons te geven, omdat het leven in voortdurende beweging is. Je moet bewust zijn om te kunnen zien wat er van jou gevraagd wordt, wat de uitdaging van de situatie is. Iemand die intelligent is gedraagt zich afgestemd op de situatie, en iemand die dom is komt met pasklare antwoorden.
Of ze van Boeddha, Christus of Krishna komen doet er niet toe. De domme mens zwaait altijd met teksten; hij is bang zichzelf te vertrouwen. Iemand die intelligent is vertrouwt op zijn eigen inzicht, vertrouwt zichzelf. Hij houdt van zichzelf en respecteert zichzelf. Een onintelligent mens respecteert anderen.

Intelligentie kan opnieuw worden ontdekt. Meditatie is de enige manier waarop dat kan. Meditatie doet maar één ding: ze ruimt alle barrières uit de weg die de maatschappij heeft opgeworpen om te voorkomen dat jij je intelligent gedraagt. Meditatie werkt op negatieve wijze: ze verwijdert de rotsblokken die belemmeren dat het leven door je heen stroomt en dat je bronnen tot leven komen.

Iedereen heeft die bronnen in zich, maar de maatschappij heeft er grote rotsblokken overheen gelegd om te voorkomen dat ze gaan stromen. Zij heeft een Chinese muur om je heen gebouwd, je gevangen gezet. Het vereist intelligentie om je te bevrijden uit elke gevangenis en nooit meer in een andere te belanden. Intelligentie kan door meditatie ontdekt worden, omdat al die gevangenissen alleen in je mind bestaan. Je wezen blijft er onaangetast door. Je wezen kunnen ze niet vergiftigen, alleen je mind kunnen ze afsluiten.
Als je uit je mind kunt ontsnappen, kun je je onttrekken aan christendom, hindoeïsme, jainisme, boeddhisme, de hele santenkraam heeft dan afgedaan. Je kunt er voorgoed van af.

Wanneer je uit je mind bent losgekomen, hem kunt waarnemen, je van hem bewust bent, alleen maar getuige bent, dan ben je intelligent. Je hebt je intelligentie ontdekt en ongedaan gemaakt wat de maatschappij je heeft aangedaan. Je hebt met het onheil afgerekend. Je hebt de samenzwering tussen priesters en politici ontmaskerd. Je bent er als een vrij mens uitgekomen. In feite ben je voor het eerst een echt mens, een authentiek mens. Nu behoort de hemel je toe.

Intelligentie brengt vrijheid en spontaniteit met zich mee.

Uit het nieuwe Osho Meditatie Handboek 
Het kleine ABC van meditatie

Pareltjes Meditatie Home

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights