Osho,
raakt u ooit wel eens gefrustreerd van ons, omdat we voortdurend dezelfde fouten maken en steeds maar weer dezelfde spelletjes spelen?

Ik geniet er werkelijk van! Het is voor mij onmogelijk om gefrustreerd te raken. Je kunt niets doen dat mij kan frustreren, want frustratie doet zich alleen voor wanneer er verwachtingen zijn.

 

Ik verwacht niets. Ik verwacht van niemand iets.

 

Ik accepteer je zoals je bent. Als ik verwachtingen zou hebben, dan moet wel vanzelf frustratie volgen. Ik accepteer je zoals je bent want voor mij zijn jullie allemaal verlicht. Wat kan er nu verder nog gebeuren? Er is niets meer. Wat mij betreft is alles dat moest gebeuren al gebeurd. Nu is het aan jou hoe lang je wilt doorgaan met spelletjes te spelen – met verstoppertje spelen. Het is aan jou! Als jij ervan geniet, waarom zou ik dan gefrustreerd moeten raken? Als jij er niet gefrustreerd van raakt, wie ben ik dan om van jouw spelletjes gefrustreerd te raken? Het is helemaal goed! Eigenlijk geniet ik ervan en moet ik erom lachen. Het verbaast me om je steeds maar weer in dezelfde sloot te zien vallen.

 

Er is een Perzisch gezegde: de mens is het enige dier dat steeds opnieuw in dezelfde sloot kan vallen. Zelfs ezels weten het te vermijden! Een ezel kun je niet zover krijgen dat hij weer in dezelfde sloot valt – hij zal zich verzetten, hij zal weerstand bieden, hij zal protesteren, want hij kent de sloot, hij heeft het ondergaan. Het is alleen de mens… De mens is een vreemd dier, het meest absurde van alle dieren. En dit hier is een dierentuin! Ik noem het de Boeddhazaal, maar wat jullie betreft is het de Ark van Noach! Allerlei dieren zijn hier. En het is genieten als je in een dierentuin bent. Eigenlijk ben ik de enige die er ten volle van geniet!

 

Je bent onbewust. Hoe kan ik door jou gefrustreerd raken? Alles wat je doet zal moeten gebeuren. Op dit moment is er niets anders mogelijk, tenzij je bewust wordt.

De groep van veroordeelden tot de strop maakte haar langzame en plechtige gang naar de plaats van executie, een paar kilometer verderop.

De beul merkte op: ‘Nou, jullie treffen het niet vandaag met al die storm en al die modder, vinden jullie ook niet?

Een van de veroordeelden antwoordde grijnzend: ‘Och, maar jij moet nog de hele weg terug!’

 

Je bent zo onbewust! Je bent je niet bewust van wat je doet. Je bent je niet bewust van wat er met je gebeurt. Je leert niets.

Mevrouw Steenman, negenentachtig jaar oud, woonde in een bejaardencentrum. Ondanks haar hoge leeftijd was ze nog erg vief. Ze zei tegen een medebewoner: ‘Ida, vanavond ga ik voor de lol zonder kleren door de eetkamer lopen.’

‘Wat!’ gilde haar vriendin. ‘Jij naakt door de eetkamer?’

‘Inderdaad!’

Die avond liep de oude mevrouw Steenman, zonder een draad aan haar lijf door de eetkamer. Twee oude heren zagen haar. ‘Was dat niet mevrouw Steenman?’ vroeg de een.

‘Ja,’ zei de ander. ‘En wat ze ook aan mag hebben, ze had het wel even mogen strijken!’

Wie is er bewust? Wie kijkt er? De ogen van de mensen zijn gesloten!

 Jongen: ‘Ik heb geen zin meer in dit gescharrel. Ik kom vanavond naar je flat, gooi je op de bank en doe je broek naar beneden…’

Meisje: ‘Oh nee, dat doe je niet!’

Jongen: ‘En dan naai ik je zo hard dat je daarna niet meer op je benen kunt staan!’

Meisje: ‘Oh nee, dat doe jij niet!’

Jongen: ‘En nog iets, ik doe geen condoom om!’

Meisje: ‘Oh ja, dat doe jij wel!’

Osho, Zijn met hart en ziel

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights