Gelukzaligheid is het doel, meditatie het middel

Gelukzaligheid is het doel van het leven; meditatie is het middel, de weg ernaar toe. Gelukzaligheid is het doel; meditatie is de brug, de boot die je naar de andere oever brengt. Zonder meditatie had niemand ooit geweten wat gelukzaligheid is.
Het is geen genot. Genot is psychologisch, chemisch; het heeft geen diepte en is heel vluchtig. Een seksueel orgasme bijvoorbeeld, is genot. Gedurende een moment voel je je in de wolken, maar alleen maar voor een moment. En meteen daarna komt er een diepe droefheid en neerslachtigheid opzetten; daarom val je ook onmiddellijk erna in slaap. Dat is een manier om de droefheid, die onvermijdelijk komt, uit de weg te gaan.

Kijk maar eens naar dieren die aan het paren zijn; nadat ze gepaard hebben zie je de treurigheid op hun gezichten. In extase lijken ze niet te zijn. Als je het van dichtbij bekijkt, zul je zien dat ze gedesillusioneerd zijn; ze hebben het gevoel dat ze om de tuin zijn geleid. En het is inderdaad een list van de natuur. De natuur houdt je voor de gek. Ze heeft zo haar bedoelingen; de natuur wil dat de soorten zich vermenigvuldigen en de natuur heeft zich van slimme middelen bediend. Het meest slimme is het genot dat je voor een ogenblik verkrijgt. Het is door dat genot dat je bereid bent je voort te planten. Als er helemaal geen genot zou zijn, dan zou de seksuele activiteit er onnozel uitzien. Het zou op gymnastiek lijken of het doen van yoga… het zou er dwaas uitzien.
Het komt door dat genot dat men bereid is om welke domme dingen dan ook te gaan doen. Maar het is iets chemisch, hormonaals, psychologisch; het kan niet diep gaan, want fysiologie is niet diepgaand.

Gelukzaligheid is zelfs geen geluk. Wat wij geluk noemen, is psychologisch. Steeds wanneer je een moment van verrukking hebt, geeft dat bevrediging aan je ego en voel je je gelukkig. Je bent de president van een land geworden, je voelt je gelukkig – zo lang het duurt, want je ego is bevredigd. Je hebt alle andere rivalen verslagen, je hebt het bereikt; waar anderen gefaald hebben, ben jij geslaagd… of je hebt veel geld, macht, aanzien, roem. Maar algauw word je moe van dit alles.

...

Alleen succesvolle mensen weten hoe vermoeiend succes is. Alleen rijke mensen weten hoe diep teleurgesteld ze zijn – maar dat kunnen ze zo niet zeggen, want dan lijken ze nog dwazer, de mensen zullen erom lachen. Ze hebben hun hele leven verspild met het vergaren van weelde en dan zeggen dat het dom is.

Mahavira en Boeddha die afstand van hun koninkrijk hebben gedaan, moeten waarlijk moedige mensen geweest zijn. Er is moed voor nodig om afstand te doen. Er is moed nodig om het feit te erkennen: ‘Dit was allemaal dom en we hebben tot nu toe een dom leven geleid.’ Dat wil het ego niet; het ego wil de illusie in stand houden. Daarom blijf je aan de oppervlakte glimlachen, maar diep van binnen zijn er tranen en niet meer dan dat, diep van binnen is er verdriet.

Wanneer het ego is bevredigd, voel je je gelukkig – gelukzaligheid is geen geluk maar een totaal ander fenomeen. Het is geen genot want het is niet psychologisch. Het is geen geluk want er is geen vervulling van het ego. Integendeel, het is de opheffing van het ego, het is het opgaan van jouw afgescheiden entiteit in het geheel. Daar draait het bij meditatie om:versmelten met het geheel, totaal vergeten dat je afgescheiden bent, je eenheid met het geheel herinneren. Daarom noemde Gurdjieff zijn meditatieproces ‘zelf-herinnering.’ Het is echt een herinnering. Boeddha noemde zijn meditatie: ‘juiste herinnering.’

We zijn een met het geheel, ook al denken we dat we er afgescheiden van zijn. We zijn onscheidbaar. Door alleen maar te denken dat we er los van staan, kunnen we niet afgescheiden raken. Al wat nodig is, is herinnering; al wat nodig is, is het loslaten van dit valse idee dat we afgescheiden zijn. En in die zeldzame ogenblikken wanneer je je ego, je persoonlijkheid, opzij kunt schuiven en je alleen maar een getuige bent, bewustzijn bent, ken je de eerste ervaring van meditatie. En daarmee komt er onmiddellijk grote gelukzaligheid op je af, zij stormt van alle kanten op je af, vanuit alle dimensies. Je gehele innerlijke leegheid wordt onmiddellijk gevuld. Het wordt een meer van gelukzaligheid.

Daarom moet je leren de geest van meditatie in je op te nemen. Je moet er toe bereid zijn, hoeveel tijd je er ook voor nodig hebt, wat het je ook kost. Als je bereid bent het tegen elke prijs te verwerven, dan is het niet moeilijk. Die hele bereidheid maakt je er waardig voor, en dan wordt alles heel eenvoudig.
uit Osho:
Vrij Zijn in het hier & nu

Pareltjes Home Meditatie  Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737 e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie:  
www.osho.com/copyrights