Je hebt helemaal geen problemen – dit alleen moet begrepen worden.

Precies op dit moment kun je alle problemen laten schieten, want ze zijn je eigen schepping.
Kijk dus eens opnieuw naar je problemen. Hoe dieper je kijkt, hoe kleiner ze lijken. Blijf naar ze kijken, en langzaamaan verdwijnen ze. Blijf staren en plotseling ontdek je dat er leegte is – een prachtige leegheid omgeeft je. Niets om te doen, niets om te worden, want je bent dat al.

Verlichting is niet iets om te bereiken, het is alleen maar om geleefd te worden. Wanneer ik zeg dat ik verlichting bereikte, bedoel ik enkel dat ik besloot het te leven. Genoeg is genoeg! En sindsdien heb ik het geleefd. Het is een besluit dat je in feite niet geďnteresseerd bent in het scheppen van problemen – dat is alles. Het is een besluit dat je in feite klaar bent met deze onzin van problemen scheppen en oplossingen vinden.

Al deze onzin is een spel dat je met jezelf speelt. Je bent jezelf aan het verbergen en je bent jezelf aan het zoeken – je bent beide partijen. En je weet het! Daarom lach je, glimlach je wanneer ik het zeg. Ik praat niet over iets belachelijks – je begrijpt het. Je lacht om jezelf. Kijk maar naar jezelf terwijl je lacht, kijk maar naar je eigen glimlach – je begrijpt het. Het moet wel zo zijn, want het is je eigen spelletje: je verbergt jezelf, en wacht op jezelf om jezelf te kunnen zoeken en vinden.
Je kunt jezelf nu onmiddellijk vinden, want jij bent het die zich verbergt.

Daarom blijven zenmeesters mensen tikken geven. Telkens wanneer er iemand komt en zegt: ‘Ik wil graag een boeddha worden,’ wordt de meester heel boos. Die persoon stelt een onzinnige vraag, hij is al een boeddha. Als een boeddha bij me komt en vraagt hoe hij een boeddha kan worden, wat wordt ik dan verondersteld te doen? Ik geef een tik op zijn hoofd! ‘Wie denk je dat je voor de gek houdt? Je bčnt een boeddha.’

Schep voor jezelf geen onnodige problemen. En begrip dringt tot je door als je ziet hoe je een probleem steeds maar groter maakt, hoe je het uitspint en hoe je het wiel helpt steeds maar sneller te draaien. Dan zit je plotseling op de top van je ellende en heb je sympathie van de hele wereld nodig.

Je bent een geweldige probleemmaker… begrijp dit alleen maar, en ineens verdwijnen de problemen. Je bent in een volmaakte conditie, je bent volmaakt geboren, dat is de hele boodschap. Je bent echt volmaakt geboren, volmaaktheid is je meest innerlijke wezen. Je hoeft het enkel maar te leven. Beslis en leef het.

Als je het spelletje nog niet zat bent, kun je ermee doorgaan, maar vraag niet waarom. Je weet het. Het waarom is eenvoudig. Het ego kan niet bestaan in leegte, het heeft iets nodig om mee te vechten. Zelfs een spookbeeld van je fantasie is genoeg, maar je hebt het nodig om met iemand te vechten. Het ego bestaat enkel bij conflict – het ego is geen entiteit, het is spanning. Overal waar conflict is, ontstaat spanning en bestaat het ego, waar geen conflict is, verdwijnt de spanning en verdwijnt het ego. Ego is niet iets concreets, het is alleen maar een spanning. En natuurlijk wil niemand een beetje spanning, iedereen wil veel spanning. Als je eigen problemen niet genoeg zijn, ga je over de mensheid en de wereld en de toekomst nadenken… socialisme, communisme en al die onzin. Je gaat erover nadenken alsof de wereld afhankelijk is van jouw advies. Dan denk je: ‘Wat gebeurt er in Israël? Wat gebeurt er in Afrika?’ En je blijft maar adviseren, en je schept problemen.

Mensen raken erg geprikkeld, ze kunnen niet slapen omdat er een of andere oorlog gaande is. Ze raken erg geprikkeld. Hun eigen leven is zo gewoon dat ze zich uit een andere bron buitengewone dingen moeten verschaffen. Het land verkeert in moeilijkheden, dus raken ze geďdentificeerd met het land. De cultuur verkeert in moeilijkheden, de maatschappij verkeert in moeilijkheden – er zijn nu grote problemen en je raakt ermee geďdentificeerd. Je bent hindoe en de hindoecultuur verkeert in moeilijkheden, je bent christen en de kerk verkeert in moeilijkheden. De hele wereld staat op het spel. Door je probleem wordt je nu belangrijk.

Het ego heeft wat problemen nodig. Als je dit begrijpt, worden de bergen in dat begrijpen weer molshopen, en vervolgens verdwijnen ook de molshopen. Plotseling is er leegheid, overal volkomen leegheid. Hier gaat het bij verlichting om – een diep inzicht dat er geen probleem is.

Wat doe je dan, zonder een probleem om op te lossen? Je gaat onmiddellijk leven. Je eet, je slaapt, je hebt lief, je maakt een praatje, je zingt, je danst – wat is er anders te doen? Je bent een god geworden, je bent gaan leven.

uit Osho: Vreugde – het geluk dat van binnenuit komt

Pareltjes Meditatie Home Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights