Wat is het verschil tussen traditionele yoga en tantra? Zijn ze gelijk aan elkaar?
 
Tantra en yoga verschillen fundamenteel van elkaar. Ze bereiken hetzelfde doel, maar volgen niet alleen een verschillend pad, ze gaan in tegengestelde richting. Dit moet je goed begrijpen.

Het proces van yoga is ook een methode, yoga is ook een techniek. Yoga is geen filosofie. Yoga is, net als tantra, afhankelijk van actie, methode, techniek. Ook in yoga voert `doen' tot `zijn', maar het is een ander proces. Bij yoga moet je strijden; het is het pad van de strijder. Op het pad van tantra hoef je geen enkele strijd te leveren. Integendeel, je moet je uitleven, maar op bewuste wijze. Yoga is op bewuste wijze onderdrukken. Tantra is op bewuste wijze uitleven.

Tantra zegt dat het allerhoogste niet tegengesteld is aan wat jij bent. Het is een groeiproces; je kunt toe groeien naar het allerhoogste. Er bestaat geen tegenstelling tussen jou en de werkelijkheid. Jij maakt er deel vanuit, daarom is er geen strijd, geen conflict nodig. Je hoeft je niet tegen de natuur te keren. Je moet de natuur gebruiken, je moet alles wat je bent gebruiken om er bovenuit te gaan.

Yoga zegt dat je met jezelf de strijd aanbindt om jezelf te overstijgen. Yoga ziet de wereld en moksha als twee tegengestelden - jij zoals je bent en jij zoals je kunt zijn. Onderdruk jezelf, vecht ertegen, verdwijn zoals je bent, zodat je kunt bereiken wat je kunt zijn. Jezelf overstijgen is een stervensproces volgens yoga. Je moet sterven opdat je ware wezen geboren kan worden. Tantra beschouwt yoga als een diepe vorm van zelfmoord: je moet je natuurlijke zelf - je lichaam, je instincten, je verlangen, alles - doden.

Tantra zegt juist: accepteer jezelf zoals je bent. Tantra is een diepe acceptatie. Schep geen kloof tussen jou en de werkelijkheid, tussen de wereld en nirvana. Laat nergens een kloof ontstaan! Tantra kent geen kloof. Je hoeft niet te sterven. Om wedergeboren te worden hoef je niet eerst te sterven; je moet juist transcenderen. En gebruik jezelf om tot transcendentie te komen.

Zo is er bijvoorbeeld seks, je basisenergie. Het is de basisenergie waardoor je geboren bent, waarmee je geboren bent. De basiscellen van je wezen, van je lichaam zijn seksueel, vandaar dat alles in het denken van de mens om seks draait. Yoga zegt: bestrijdt die energie. Door ertegen te vechten creŽer je een ander centrum in jezelf. Hoe meer je ertegen vecht, hoe sterker raak je in een ander centrum geworteld. Dan is seks je centrum niet meer. Door - uiteraard bewust - de strijd aan te binden met je seksualiteit creŽer je een nieuw levenscentrum in jezelf, een nieuw zwaartepunt, een nieuwe kristallisatie. Dan is je energie niet meer gelijk aan je seks. Je creŽert je energie door tegen seks te vechten. Er ontstaat een andere energie en een ander levenscentrum.

Tantra zegt: gebruik de seksuele energie, vecht er niet tegen. Transformeer haar! Denk niet dat ze je vijand is; wees er aardig tegen. Dit is jouw energie; ze is niet slecht, niet verkeerd. Alle energie is neutraal. Ze kan tegen je gebruikt worden, maar je ook ten dienste zijn. Je kunt er een blokkade mee bouwen, een hindernis; je kunt haar ook als opstap gebruiken. Je kunt haar gebruiken. Als je haar op juiste wijze gebruikt, wordt ze je vriend. Als je haar verkeerd gebruikt, wordt ze je vijand. Ze is geen van beide. Energie is neutraal.

...

Tantra zegt: accepteer jezelf in alle facetten. Dat is de grondtoon - totale acceptatie. En alleen door totale acceptatie kun je groeien. Dan kun je alle energie die je hebt gebruiken. Hoe kun je die gebruiken? Accepteer al je energievormen en ontdek wat ze zijn. Wat is seks? Wat is dit voor fenomeen? We zijn er niet vertrouwd mee. We weten allerlei dingen die anderen ons over seks hebben bijgebracht. We hebben misschien wel geslachtsgemeenschap gehad, maar dan met een schuldig gevoel, onderdrukt, haastig, gejaagd. We moeten er iets mee doen, we moeten van een last af. Zo wordt seksueel contact geen liefdevol contact. Je bent er niet gelukkig mee, maar je kunt het ook niet laten. Hoe meer je probeert het niet te doen, des te aantrekkelijker wordt het. Hoe meer je het wilt ontkennen, des te meer trekt het je.

...

Yoga leeft van ontkenning. Tantra leeft van bevestiging. Yoga formuleert in dualistische termen - vandaar het woord `yoga'. Het betekent twee dingen samenvoegen, onder een juk samenbrengen. Maar ze gaan uit van twee dingen, van een dualiteit.
Tantra zegt dat er geen dualiteit is. Als er dualiteit is, is het onmogelijk de twee samen te voegen. Hoe je het ook probeert, het blijven er twee. Hoe je ook samenvoegt, het blijven er twee. De strijd duurt voort, het dualisme blijft. Als de wereld en het goddelijke twee losstaande zaken zijn, dan kunnen ze niet samengevoegd worden. Als ze in werkelijkheid niet twee zijn, maar zich slechts als twee voordoen, alleen dan kunnen ze ťťn zijn. Als je lichaam en je ziel twee verschillende dingen zijn, dan kunnen ze niet worden samengevoegd. Als jij en God twee zijn, dan kunnen ze onmogelijk gekoppeld worden. Dan blijven ze twee.
... lees verder in
Tantra, spiritualiteit & seks

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 Ė 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, fotoís en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiŽren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights