Bewustzijneen sleutel tot ontspanning

Geliefde Osho,
Ontspanning is voor mij altijd een van de meest waardevolle zijnstoestanden geweest.
Alleen dan lijkt ‘getuige zijn’ mogelijk, of tenminste zoveel gemakkelijker.
Geliefde meester, wilt u uitleggen hoe ‘ontspanning’ met ‘bewustzijn’ in verband staat?

Sadhan, ze staan niet alleen met elkaar in verband, ze zijn haast twee kanten van dezelfde munt. Je kunt ze niet van elkaar losmaken. Je kunt ofwel met bewustzijn beginnen, en dan ontdek je dat je je ontspant... Wat is je spanning? Je vereenzelviging met allerlei gedachten, angsten, de dood, faillissement, de dollar die minder waard wordt... allerlei angsten zijn er. Dit zijn je spanningen en ze tasten ook je lichaam aan. Ook je lichaam wordt gespannen, want lichaam en mind zijn geen twee losstaande eenheden. Lichaam/mind is een enkele structuur, dus als de mind gespannen raakt, raakt het lichaam gespannen.
Je kunt met bewustzijn beginnen; dan voert het bewustzijn je weg van de mind en weg van de vereenzelvigingen met de mind. Vanzelfsprekend gaat het lichaam zich dan ontspannen. Je bent niet meer gehecht, en in het licht van bewustzijn kunnen spanningen niet bestaan.
Je kunt ook van het andere eind af beginnen. Ontspan alleen maar... laat alle spanningen varen... en naarmate je ontspant zul je er verbaasd van staan dat er een zeker bewustzijn in je opkomt. Ze zijn onafscheidelijk. Maar beginnen met bewustzijn is gemakkelijker; met ontspanning beginnen is een beetje lastig, want zelfs de moeite die je doet om te ontspannen creëert een zekere spanning.
Er is een Amerikaans boek – als je allerlei stompzinnige boeken wilt ontdekken, moet je in Amerika zijn. Op het moment dat ik de titel van het boek zag, kon ik het niet geloven. De titel is: Ontspannen moet. Wel, als er sprake is van moeten, hoe kun je dan ontspannen?
Het moeten maakt je gespannen; alleen het woord al creëert ogenblikkelijk spanning. ‘Moet’ komt als een gebod van God. Misschien weet degene die het boek schrijft niets over ontspanning en niets over de ingewikkelde ontspanningsproblemen.
Vandaar dat wij in het Oosten meditatie nooit beginnen vanuit ontspanning; wij zijn meditatie begonnen vanuit bewustzijn. De ontspanning komt op eigen houtje, je hoeft haar niet aan te dragen. Als je haar moet aandragen is er een bepaalde spanning. Ze moet vanzelf komen; dan alleen is het zuivere ontspanning. En ze komt...
Als je wilt kun je het proberen vanuit ontspanning, maar niet volgens de Amerikaanse raadgevers. Ten opzichte van het ervaren der innerlijke wereld is Amerika de meest kinderachtige plaats op aarde. Europa is wat ouder – maar het Oosten heeft duizenden jaren geleefd met het speuren naar zijn innerlijke zelf.
Amerika is pas driehonderd jaar oud – in het leven van een natie staat driehonderd jaar gelijk aan niets – vandaar dat Amerika voor de wereld het grootste gevaar is. Nucleaire wapens in handen van kinderen... Rusland gedraagt zich dan rationeler; het is een oud en klassiek land en heeft alle ervaringen van een lange geschiedenis. Amerika heeft geen geschiedenis. Iedereen kent de naam van zijn vader, de naam van zijn stamvader en dat is alles. Daar houdt jouw stamboom op.

Maar het is veel gemakkelijker vanuit het bewustzijn te beginnen, en wel in het bijzonder voor diegenen die het bewustzijnsproces, dat heel eenvoudig is, kunnen begrijpen. De hele dag gebruik je het in verband met dingen – auto’s, in het verkeer – je overleeft zelfs in het verkeer in Pune! En dat is absoluut waanzinnig.
Een paar dagen geleden heb ik over Athene gelezen. Athene is zelfs nog erger dan Pune. De regering heeft een speciale zevendaagse wedstrijd voor taxichauffeurs gemaakt en ze moesten gouden trofeeën verwedden voor degenen die zich het beste aan de verkeersregels hielden, voor de tweede en de derde plaats. Maar in heel Athene viel er geen enkel mens te ontdekken. De politieagenten gingen zich zorgen maken; de dagen waren al bijna verstreken, en op de laatste dag wilden ze er toch hoe dan ook drie vinden – al waren ze dan niet perfect, die prijzen moesten toch worden uitgedeeld.
Een man hebben ze gevonden die de verkeersregels exact opvolgde, en dus waren ze erg blij. Ze vlogen met de trofee op hem af, maar toen hij de politie op zich zag afkomen reed de man door het rode licht. Wie wil er nu onnodig in de ellende raken? De politieagenten schreeuwden ‘Wachten!’- maar hij luisterde niet, hij was er onmiddellijk vandoor, door het rode licht heen. Ze gaven zich nog moeite met twee andere mensen, maar niemand stopte bij het zien van de politie. Dus na zeven dagen moeite doen, liggen die drie prijzen nog steeds op het hoofdbureau van politie, en Athene gaat vrolijk door zoals altijd.
Je kunt er in Pune een beetje van proeven, maar toch overleef je het nog wel omdat je alert, bewust blijft. Misschien bestaat de ergste verkeerssituatie wel in Italië. Daarom heb ik jullie onlangs verteld dat de mensen die auto’s verkopen tot de conclusie zijn gekomen dat als de man eerst naar de motor probeert te kijken, hij een Duitser is. Als de man eerst de mooie lijnen en rondingen van de auto bekijkt, is hij een Fransman. Maar als de man eerst de claxon bekijkt, of die al of niet werkt, dan is het een Italiaan – want waar het echt om gaat, is de claxon, anders overleef je het niet.
Je gebruikt het bewustzijn zonder dat je het je bewust bent, maar alleen waar het uiterlijke zaken betreft. Het is hetzelfde bewustzijn dat voor het innerlijke verkeer moet worden gebruikt. Wanneer je de ogen dichtdoet is er verkeer van gedachten, emoties, dromen, fantasieën; er flitst van alles voorbij.
Wat je in de buitenwereld hebt gedaan, datzelfde moet je met de innerlijke wereld doen; dan word je een getuige. En heb je er eenmaal de smaak van gekregen, dan is het genot een getuige te zijn zo groot, zo onwerelds dat je meer en meer naar binnen zou willen keren. Steeds wanneer je er de tijd voor vindt, zou je meer en meer in jezelf willen binnengaan.
Het gaat helemaal niet om een houding; het is geen kwestie van een of andere tempel, van een kerk of synagoge. Als je in een bus van het openbaar vervoer zit of in een trein, als je niets te doen hebt, dan doe je alleen maar je ogen dicht. Het spaart je ogen voor de vermoeidheid van het naar buiten kijken, en het verschaft je genoeg tijd om jezelf gade te slaan. Zulke momenten worden dan momenten van de schitterendste ervaringen.
En langzaam maar zeker, naarmate het bewustzijn groeit, gaat je hele persoonlijkheid veranderen.
Van niet-bewustzijn naar bewustzijn is de grootste kwantumsprong.

Hymie Goldberg is op vakantie in Ierland en rijdt in zijn nieuwe Mercedes. Hij komt bij een kleine boerderij waar de weg recht door een grote modderpoel loopt. Paddy staat ernaast, en daarom leunt Hymie naar buiten en vraagt of de poel ondiep is.
Paddy zegt: ‘ja’, en dus Hymie rijdt door, en ziet zijn wagen langzaam uit het zicht wegzinken.
Hij sputtert van woede en doornat schreeuwt hij naar Paddy: ‘Idioot die je bent! Waarom vertel je me potverdorie dat het ondiep genoeg is om er doorheen te rijden?’
Paddy krabt zijn hoofd en zegt: ‘Ik begrijp het niet. Het water komt enkel maar halverwege mijn broek.’

Leer alleen maar in alle situaties bewust te zijn. Maak er een punt van iedere situatie voor bewustzijn te gebruiken.

Er stormt een man de ‘Smeris en fluit’-pub binnen; hij is in staat van grote opwinding.
‘Is iemand de bezitter van een grote zwarte kat met een witte kraag?’ zegt hij met een zenuwachtige stem. Er komt geen antwoord.
‘Nou, weet iemand iets van een grote zwarte kat met een witte kraag?’ vraagt de man opnieuw met verheffing van stem boven het algemene lawaai van de bar uit. Nog komt er geen antwoord.
‘O lieve hemel!’ mompelt de man, ‘Dan geloof ik dat ik net de pastoor overreden heb.’

Het verschil tussen een politicus en een Engelse lady...
Als een politicus ja zegt, bedoelt hij misschien. Als hij misschien zegt, bedoelt hij nee.
Als hij nee zegt, is hij geen politicus.
Als een Engelse lady nee zegt, bedoelt ze misschien. Als ze misschien zegt bedoelt ze ja. Als ze ja zegt, is ze geen lady.

Osho, Satyam, Shivam Sundram

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights