Eindeloos wachten

Werkelijk, wat is de afstand tussen geboorte en dood? De afstand ertussen kan enorm, oneindig groot worden. Als jouw leven tot spirituele vervulling komt, zal die afstand oneindig groot worden. Als jouw leven tot spirituele vervulling komt, zal de dood moksha, uiteindelijke bevrijding, worden. Hoewel er tussen geboorte en dood niet veel afstand is, is het verschil tussen geboorte en moksha oneindig groot. Die afstand is zo groot als die tussen lichaam en ziel, tussen een droom en de waarheid. Dat is de grootste afstand. Er zijn geen twee punten die verder van elkaar liggen.
De illusie ‘Ik ben het lichaam’ is de dood; je realiseren ‘Ik ben de ziel’ is moksha, allerhoogste bevrijding. En het leven is een kans om die waarheid te realiseren. Als die kans goed gebruikt wordt en niet ijdel verspild, wordt de afstand tussen geboorte en dood oneindig groot.

Er kan ook een enorme afstand zijn tussen je komst hier en je vertrek – een reusachtige afstand in enkel die paar dagen die we hier hebben doorgebracht. Is het niet mogelijk dat degene die terugkeert niet langer dezelfde is als degene die kwam? Is het niet mogelijk dat je misschien als een geheel nieuw en getransformeerd iemand terugkeert?
Als jij het wilt, kan die revolutie of transformatie in een enkel moment plaatsvinden. Vijf dagen zijn al te veel. Anders gebeurt het misschien niet eens in vijf levens, dus wat wou je zeggen van vijf dagen? Slechts één moment van wilskracht, van totale wilskracht, is genoeg. Een heel leven zonder wilskracht is niets. Onthoud dat wilskracht, niet tijd belangrijk is. De prestaties van de wereld voltrekken zich in de tijd; die van de waarheid in wilskracht. De intensiteit van wilskracht geeft een adembenemende diepte en een oneindige expansie aan één enkel moment. In feite houdt tijd op te bestaan in de intensiteit van wilskracht en blijft er alleen eeuwigheid over.

Wilskracht is de deur die je van tijd bevrijd en je met de eeuwigheid herenigt. Laat je wilskracht dieper worden en intenser. Laat iedere ademhaling ervan doordrongen zijn. Laat het in je herinnering zijn, of je slaapt of wakker bent. Alleen daardoor kan er een nieuwe geboorte plaatsvinden, een geboorte die geen dood kent. Alleen dat is een echte geboorte.

Er bestaat een geboorte van het fysieke lichaam, die onvermijdelijk eindigt in de dood. Ik noem dat geen echte geboorte. Hoe kan iets dat in de dood eindigt het begin van leven zijn? Maar er is een andere geboorte, die niet in de dood eindigt. Dat is de echte geboorte, want die bereikt zijn hoogtepunt in onsterfelijkheid. Voor die geboorte heb ik je gedurende deze paar dagen uitgenodigd en je ertoe aangespoord. Voor die geboorte kwamen we hier bij elkaar. Maar enkel hier bij elkaar komen heeft geen consequenties. Als een ieder van jullie van binnen dorst laat ontstaan en een roep laat horen die uit je kern komt, zal zo’n vastberaden en eenduidige instelling je bij die echte geboorte brengen. De waarheid is altijd heel dichtbij, maar je hebt vastberadenheid nodig, je hebt wilskracht nodig om die te benaderen. De dorst naar de waarheid is in je aanwezig, maar een vastberaden wilskracht is eveneens noodzakelijk. Alleen als het samengaat met wilskracht wordt dorst een spiritueel streven.

Wat betekent ‘wilskracht’?
Iemand vroeg eens aan een mysticus naar de manier om God te bereiken. De mysticus keek in zijn ogen en zag dorst. De mysticus was op weg naar de rivier, dus vroeg hij de man hem te vergezellen en beloofde, dat hij hem de weg naar God zou wijzen nadat ze een bad genomen hadden.
Ze kwamen bij de rivier aan. Zodra de man het water insprong, greep de mysticus het hoofd van de man en duwde het met grote kracht onder water. De man begon te worstelen om zichzelf te bevrijden uit de greep van de mysticus. Zijn leven was in gevaar. Hij was veel zwakker dan de mysticus maar zijn verborgen kracht begon zich langzaamaan te roeren en weldra werd het voor de mysticus onmogelijk om hem onder te houden. De man spande zich tot het uiterste in en slaagde er uiteindelijk in naar de oppervlakte te komen. Hij was geschokt. Het was hem bijna onmogelijk om het vreemde gedrag van de mysticus te begrijpen: was de mysticus gek? En de mysticus lachte nog hard ook.
Nadat de man op adem was gekomen vroeg de mysticus hem: ‘Vriend, welke verlangens had je toen je onder water was?’ De man zei: ‘Verlangens! Er waren geen verlangens, er was maar één verlangen – om een hap lucht te krijgen.’ De mysticus zei: ‘Dat is het geheim om God te bereiken. Dat is wilskracht. En je wilskracht deed al je verborgen krachten ontwaken.’

uit Osho:  The Perfect Way

 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights