De ontdekkingsreis
                ...    je liefde fris en levendig houden

Een relatie betekent dat iets compleet is, geindigd, afgesloten. Liefde is nooit een relatie, liefde is ontmoeten. Het is altijd een rivier, stromend, oneindig. Liefde kent geen stilstand; de huwelijksreis begint, maar eindigt nooit.

Het is niet als een roman die op een bepaald punt begint en op een bepaald punt eindigt. Het is een doorgaand fenomeen. Liefdes eindigen, liefde gaat door. Het is een doorgaande stroom. Het is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord. En waarom degraderen we de schoonheid van het ontmoeten tot een relatie? Waarom hebben we zon haast? omdat ontmoeten onzeker is, en een relatie een waarborg is, een relatie zekerheid geeft. Ontmoeten is gewoon een treffen van twee vreemden, misschien alleen maar een overnachting, en de volgende morgen nemen we weer afscheid. Wie weet wat er morgen staat te gebeuren? En we zijn zo bang, dat we het zeker willen maken, we het voorspelbaar willen maken. We willen graag dat morgen in overeenstemming is met onze ideen; we laten het niet vrij zijn eigen zegje te doen. Dus reduceren we ieder werkwoord onmiddellijk tot een zelfstandig naamwoord.

Vergeet relaties, en leer te ontmoeten. Als je eenmaal in een relatie zit, ga je elkaar als vanzelfsprekend beschouwen. Dat is het wat alle liefdesaffaires kapotmaakt. De vrouw denkt dat ze de man kent, de man denkt dat hij de vrouw kent. Geen van beiden kent elkaar. Het is onmogelijk de ander te kennen, de ander blijft een mysterie. En de ander als vanzelfsprekend beschouwen, is beledigend, respectloos.

Alleenheid
   ...   jezelf bevrijden van de angst alleen te zijn

Mensen hebben een behoefte om samen te zijn, en ze hebben ook behoefte afzonderlijk te zijn, en op zichzelf. Het is een ritme. Te veel samen zijn is vermoeiend. En het betekent niet dat de andere persoon niet van je houdt; dat is een misverstand. Als hij een paar uur alleen wil zijn, gewoon aan zichzelf overgelaten wil worden, betekent het niet dat hij niet verliefd op je is.
Het betekent eenvoudig dat hij van je houdt; daarom heeft hij ruimte nodig

Je moet een onderscheid maken tussen twee woorden: eenzaam en alleen. In het woordenboek hebben ze dezelfde betekenis, maar zij die gemediteerd hebben, kennen het onderscheid.
Ze zijn niet hetzelfde, ze zijn zo verschillend als maar mogelijk. Eenzaamheid is iets vervelends, eenzaamheid is iets neerslachtigs het is droefheid, het is een afwezigheid van de ander. Eenzaamheid is de afwezigheid van de ander je zou willen dat de ander er was, maar de ander is er niet en je voelt dat, en mist de ander. In eenzaamheid ben jij er niet, de afwezigheid van de ander is er.

Alleen? dat is totaal anders. Jij bent er, het is jouw aanwezigheid. Het is een positief verschijnsel: je mist de ander niet, je ontmoet jezelf.

Wanneer je alleen bent, alleen als een bergtop, is dat geweldig mooi! Soms ervaar je zelfs een panische angst maar dat heeft een schoonheid. Maar je aanwezigheid is het fundamentele: je bent voor jezelf aanwezig. Je bent niet eenzaam, je bent met jezelf.

Alleen ben je niet eenzaam, dan ben je met jezelf. Eenzaam ben je eenvoudig verlaten er is niemand. Je bent niet met jezelf en je mist de ander. Eenzaamheid is negatief, een afwezigheid; alleenheid is positief, een aanwezigheid.

uit: Osho,
Met jou... zonder jou?

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 654 737
e-mail: info@osho.nl

Copyright teksten, fotos en illustraties van Osho: Osho International Foundation
Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights