Compassie is liefde die volwassen is


Compassie moet je begrijpen, want het is volwassen geworden liefde. Gewone liefde is heel kinderlijk, het is een aardig spel voor teenagers. Hoe sneller je dit ontstijgt hoe beter, want je liefde is een blinde biologische kracht. Het heeft niets te maken met spirituele groei; daarom keren alle liefdesaffaires zich in een vreemde richting, worden heel bitter. Dat wat zo verleidelijk, zo opwindend, zo uitdagend was, dat waarvoor je had kunnen sterven… en nu zou je nog steeds kunnen sterven, maar niet ervoor; je zou kunnen sterven om ervanaf te komen!

Liefde is een blinde kracht. De enige succesvolle minnaars waren zij die er nooit in slaagden hun geliefden te krijgen. Alle grote verhalen van minnaars… Laila en Majnu, Shiri en Fahrad, Soni en Mahival, dat zijn de drie Oosterse verhalen van enorme liefde, vergelijkbaar met Romeo en Julia. Maar al deze geweldige minnaars konden niet bij elkaar komen. De maatschappij, de ouders, alles werd een hindernis. En ik denk dat het misschien goed was. Zodra minnaars gaan trouwen, is er geen liefdesgeschiedenis meer.

Majnu was fortuinlijk dat hij Laila nooit kon krijgen. Wat gebeurt er wanneer twee blinde krachten bij elkaar komen? Omdat beiden blind en onbewust zijn, kan de uitkomst geen geweldige harmonie zijn. De uitkomst kan alleen maar een slagveld van dominantie zijn, van vernedering en van allerlei conflicten.

Maar wanneer passie alert en bewust wordt, komt de hele liefdesenergie tot een verfijning; ze wordt compassie. Liefde is altijd op één persoon gericht, en haar diepste verlangen is die persoon te bezitten. En van de andere kant is hetzelfde het geval – en voor beiden veroorzaakt het een hel.

Compassie is niet op iemand gericht. Het is geen relatie, het is eenvoudig je hele wezen. Je verheugt je erin medelevend te zijn met de bomen, met de vogels, met de dieren, met mensen, met iedereen – onvoorwaardelijk, zonder iets terug te vragen. Compassie is het vrij zijn van de blinde biologie.

Voordat je verlicht wordt, moet je alert blijven dat je liefdesenergie niet onderdrukt wordt. Dat hebben de oude godsdiensten gedaan: ze leren je de biologische expressies van je liefde te veroordelen. Op die manier onderdruk je je liefdesenergie… en dat is nu juist de energie die kan worden getransformeerd tot compassie!

Met veroordeling is er geen mogelijkheid tot transformatie. Je heiligen zijn daarom zonder enige compassie; in hun ogen zie je geen enkel medeleven. Ze zijn volkomen gortdroog, zonder enig elan. Vierentwintig uur met een heilige te leven, is genoeg om te ervaren wat de hel is. Misschien zijn mensen zich van dit feit bewust, en raken daarom de voeten van de heilige aan en gaan dan onmiddellijk op de loop.Een mooi verhaal voor je:

Paddy kwam een uur eerder thuis dan gebruikelijk en trof zijn vrouw spiernaakt op bed aan. Toen hij vroeg waarom, verklaarde ze: ‘Ik protesteer omdat ik helemaal geen leuke kleren heb om aan te trekken.’

Daarop trok Paddy de kastdeur open. ‘Dat is dwaas,’ zei hij, ‘moet je hier kijken. Er hangt een gele jurk, een rode jurk, een bedrukte jurk, een broekjurk… Hallo Willem!’ En hij gaat verder: ‘een groene jurk…’
Dit is compassie! Het is compassie met zijn vrouw en het is compassie met Willem. Geen jaloezie, geen gevecht, enkel gewoon: ‘Hallo Willem! Hoe gaat het met je?’ en hij gaat verder. Hij vraagt zelfs niet: ‘Wat doe je in mijn kast?’

Compassie is vol begrip. Het is het meest verfijnde begrip dat voor de mens mogelijk is. Iemand die in compassie leeft, hoort niet verstoord te raken door kleine dingen die elk moment in het leven gebeuren. Op een indirecte manier help je alleen dan je energie van medeleven te vermeerderen, te kristalliseren, sterker te worden, te blijven groeien met je meditatie. Dus de dag dat het gelukzalige moment verschijnt dat je vol licht bent, is er tenminste één metgezel – en dat is compassie. En onmiddellijk een nieuwe levensstijl… want nu bezit je zo veel dat je de hele wereld gelukkig kunt maken.

uit Osho: Compassie - laat je liefde bloeien
 

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights