Waarom zou iemand willen trouwen?

Ik weet het niet precies. Want ik heb het nooit gewild, dus heb ik totaal geen ervaring. Je moet me niet zulke moeilijke vragen stellen. Maar als ik moet raden – ik raad maar wat – dan is dat omdat mensen graag in een inrichting leven, in een gevangenis. Mensen willen geen vrij leven leiden, ze willen een gebonden leven leiden. Daarom willen ze trouwen.

Ik hou het erop dat mensen niet van elkaar houden en dat ze daarom willen trouwen. Liefde is niet genoeg, dus hebben ze de wet nodig om een handje te helpen. Als liefde genoeg is heeft het geen zin om te trouwen. Als je op je liefde vertrouwt is dat genoeg, meer heb je niet nodig om jullie bij elkaar te houden. Trouwen is een manier om jullie bij elkaar te houden. Want je kunt er niet op vertrouwen dat jullie liefde genoeg is om jullie bij elkaar te houden. Mensen die niet van elkaar houden, willen trouwen. Maar mensen zijn erg sluw, ze zeggen: ‘We willen gaan trouwen omdat we van elkaar houden.’ Maar waarom zou je willen trouwen als je van elkaar houdt? Liefde is meer dan genoeg. Wat kan trouwen dan nog doen? Het kan het wel kapot maken, het kan het niet groter maken.

Het huwelijk op zich is al het begin van de echtscheiding. Zo gauw je aan trouwen gaat denken moet je op je hoede zijn. Je bent al begonnen plannen te maken voor de scheiding. De angst komt eraan, de angst voor echtscheiding komt eraan en voordat ze je in haar greep krijgt wil je gaan trouwen. Zodat de wet en de politie en de rechtbank en de maatschappij je ervan zullen weerhouden van die vrouw weg te vluchten, of om die vrouw ervan te weerhouden van jou weg te vluchten.

Liefde is genoeg, meer dan genoeg. En als de liefde je niet bij elkaar kan houden, kan niets jullie bij elkaar houden. En niets zou jullie bij elkaar moeten houden.

Mensen willen graag trouwen omdat het geluk hun te veel wordt. Ze willen een beetje ellende hebben. Als je ooit een diep ongelukkig stel tegenkomt, een man en een vrouw, kun je ervan op aan dat ze getrouwd zijn. Ze moeten wel diep ongelukkig zijn. Het is heel moeilijk om een getrouwd stel gelukkig te zien, al willen ze die schijn wel wekken. Misschien laten ze wel zien dat ze gelukkig zijn, maar dat is niet echt. Je zou ze eens moeten zien als ze niet bezig zijn de schijn op te houden, als ze niet hun gezicht voor de buitenwereld opzetten. Ze maken altijd ruzie, zijn altijd aan het vechten, vliegen elkaar altijd naar de strot.

Mensen kunnen geen geluk verdragen. Liefde geeft zoveel vreugde dat het niet te verdragen is. Ze is zo ondraaglijk dat je ze wel wilt vertrappen. En het huwelijk is gegarandeerd de manier om ze te verpletteren. Elk huwelijk brengt de liefde om zeep. Het idee op zich is destructief. Je zou alleen op de liefde moeten vertrouwen.

Ik denk dat mannen trouwen omdat ze denken dat ze te moe zijn, en vrouwen omdat ze nieuwsgierig zijn. Allebei raken ze teleurgesteld. Mannen willen trouwen omdat ze zo bang voor vrouwen zijn. Als je getrouwd bent hoef je alleen maar voor één vrouw bang te zijn, dat is de veiligheid die het geeft. Als je niet getrouwd bent, maken alle vrouwen je bang. Als je eenmaal getrouwd bent beschermt je vrouw je, ze vormt een grote bescherming om je heen. Dan ben je niet meer open, dan beschermt ze je tegen jezelf.

Vrouwen willen trouwen omdat mannen hen door de eeuwen heen economisch zo hulpeloos gemaakt hebben, dat ze altijd hunkeren naar economische zekerheid. Zodra de hulpeloosheid van de vrouw verdwenen is en de vrouw economisch net zo onafhankelijk is als de man, denk ik niet dat het huwelijk zal blijven voortbestaan. Niemand zal het meer willen. Het is ook een goede zaak als het huwelijk van de aardbol verdwijnt. Het is een van de grootste rampen.

Ik beweer ook niet dat samenzijn in intieme liefde verkeerd is, of je hele leven samenwonen. Dat zeg ik niet. Maar dat zou alleen uit liefde moeten gebeuren en nergens anders om. Het zou niet uit economische motieven moeten zijn of uit motieven van zekerheid. Er zou niets anders achter moeten zitten, het zou pure liefde moeten zijn. Liefde brengt weliswaar vele gevaren met zich mee maar zo leeft de liefde, door gevaar. De liefde blijft levend door gevaar. Gevaren zijn niet slecht, ze zorgen ervoor dat alles blijft stromen en dat de liefde een en al avontuur blijft. Het is moedig om lief te hebben, het is laf om te trouwen.

Als de vraag ook een persoonlijke vraag is, als de vraag ook jouw vraag is – want jij hebt gevraagd: waarom wil iemand trouwen? – als jij die ‘iemand’ bent, dan zou ik je aanraden: Ga nooit trouwen. En leef altijd in liefde. Als je altijd in liefde wilt leven moet je nooit trouwen, anders begin je nog in haat te leven. Want niemand kan van zijn eigen gevangene houden. En niemand kan ook van zijn eigen gevangenisbewaarder houden. Als je trouwt word je dat, de een wordt de gevangenisbewaarder, de ander de gevangene. En allebei gaan ze elkaar haten. Dan geeft het leven wrijving en verliest het zijn gratie.
Osho, Het boek van zijn
 

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights