Het boek der geheimen

Soetra 87
Ik besta.
Dit is van mij.
Dat is het.
O beminde, laat zelfs daarin
je besef onbegrensd zijn.

Het boek der geheimen, soetra 87

Ik besta. Je bent nooit diep in dat gevoel gegaan. Ik besta. Je bestaat maar je graaft nooit diep in dit verschijnsel. Shiva zegt: ik besta. Dit is van mij. Dat is het. O beminde, laat zelfs daarin je besef onbegrensd zijn.

Deze soetra zegt dit: ik besta. Ga diep dit gevoel binnen. Ga diep dit gevoel binnen, terwijl je gewoon zit – ik besta, ik ben. Voel het, denk het niet, want je kunt het ook in je mind zeggen – ik besta – en dat is nutteloos. Met je hoofd doe je het teniet. Blijf niet in je hoofd herhalen ik ben, ik besta. Het is doelloos, het is nutteloos. Dan mis je het kernpunt.

Voel het tot diep in je gebeente. Voel het door je hele lichaam heen. Voel het als iets totaals, niet alleen in je hoofd. Voel het gewoon – ik ben. Omdat ik het jullie vertel, gebruik ik de woorden ‘ik ben’. En Shiva vertelde het aan Parvati, dus moest hij de woorden ‘ik besta’ gebruiken. Doe het niet. Ga ze niet herhalen. Dit is geen mantra. Het is niet de bedoeling dat je ik besta, ik besta herhaal. Als je ze herhaalt dan val je in slaap, dan raak je gehypnotiseerd.

...
Wat bedoel ik als ik zeg te voelen dat ik besta? Ik zit nu in deze stoel. Als ik ga voelen dat ik besta, word ik mij van vele dingen bewust: de druk van mijn gewicht op de stoel, de aanraking met het fluweel, de luchtstroom door de kamer, geluid dat mijn lichaam raakt, het bloed dat rustig stroomt, het hart, de ademhaling die onafgebroken doorgaat en een subtiel vibrerend gevoel in het lichaam. Want het lichaam is een dynamisch geheel; het is niet iets statisch. Jij vibreert. Voortdurend is er een subtiele trilling en zolang je leeft gaat dat door. Die trilling is er.
Je wordt je dan bewust van al deze multi-dimensionale dingen. En hoe meer je je bewust wordt van de vele dingen die gebeuren… Als je je nu op dit moment bewust wordt van alles wat zich in jou en buiten jou afspeelt, is dat het wat wordt bedoeld met ik besta. Als je je op deze manier bewust wordt, stopt het denken, want als je voelt dat je bestaat is dat zo een totaal verschijnsel dat het denken niet kan doorgaan.

In het begin voel je allerlei gedachten door je heengaan. Langzaamaan raken de gedachten ver weg en voel je een afstand, naarmate je meer geworteld raakt in het bestaan, je meer en meer opgaat in het gevoel van zijn – alsof die gedachten nu niet bij jou gebeuren, maar ze bij iemand anders gebeuren, heel ver weg. Er is een afstand. En als je dan echt geworteld, gegrond bent in het zijn, verdwijnt de mind. Jij bent er dan zonder een enkel woord, zonder een enkel denkbeeld.
Waarom gebeurt dit? – omdat de mind een speciale functie is voor het omgaan met anderen. Als ik met jou omga, moet ik mijn mind gebruiken, taal, woorden. Het is een sociaal verschijnsel; het is een groepsfunctie. Dus zelfs als je praat terwijl je alleen bent, ben je niet alleen – je praat tegen iemand. Zelfs al je alleen bent wanneer je praat, praat je tegen iemand; je bent niet alleen. Hoe kan het dat je praat terwijl je alleen bent? Iemand is aanwezig in je mind en je praat tegen hem.

...
Ik besta. Probeer het maar. En je kunt het overal doen. Terwijl je gewoon in een bus zit of met een trein reist of alleen maar zit of op je bed ligt, probeer dan het bestaan te voelen zoals het is; denk er niet over. Je wordt je er dan plotseling van bewust dat je vele dingen die voortdurend bij je gebeuren niet kende. Je hebt je lichaam niet echt gevoeld. Je hebt je hand, maar je hebt die nog nooit gevoeld – wat hij betekent en wat hij je voortdurend wil zeggen; hoe hij voelt.
Soms is hij zwaar en verdrietig en soms is hij blij en licht. Soms stroomt alles er binnenin en soms is alles dood. Soms voel je hem heel levend, dansend en soms alsof er geen leven in zit – ijskoud, dood; aan je hangend maar niet levend.

Wanneer je je wezen begint te voelen, ga je de stemmingen van je handen kennen, van je ogen, van je neus, van je lichaam. Het is een geweldig verschijnsel; het kent subtiele nuances. Het lichaam blijft je van alles zeggen en jij bent er niet om het te horen. En overal om je heen gaat het bestaan maar door op subtiele manieren in je door te dringen, op vele manieren, op verschillende manieren, maar je bent je er niet van bewust. Je bent er niet om het te ontvangen, om het welkom te heten.
Wanneer je het bestaan begint te voelen, komt voor jou de hele wereld op een volkomen nieuwe manier tot leven; je hebt dat niet eerder gekend. Dan loop je door dezelfde straat en die straat is niet dezelfde, omdat je nu gegrond bent in het bestaan. Je ontmoet dezelfde vrienden maar ze zijn niet dezelfde, omdat jij anders bent. Je komt weer thuis en de vrouw met wie je jarenlang hebt samengeleefd is niet dezelfde.
Nu je je bewust bent van je eigen wezen, word je je bewust van het wezen van de ander. ...

Osho, Het boek der geheimen, soetra 87
Het kleine abc van meditatie


 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

 © Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
  © Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights