Het boek der geheimen

Soetra 23
Voel vr je een voorwerp. Voel de afwezigheid van alle andere voorwerpen behalve dit ene. Dan, terwijl je de aandacht voor het voelen van het voorwerp en het voelen van de afwezigheid laat vallen, word je bewust.

Voel vr je een voorwerp het maakt niet uit wat.
Bijvoorbeeld een roos. Alles is geschikt.
Voel vr je een voorwerp.
Allereerst: voel het.
Zien is niet genoeg voel het. Je ziet een roos maar je hart wordt niet geraakt, je voelt de roos niet, anders zou je misschien gaan huilen of lachen en dansen. Je voelt de roos niet, je ziet haar alleen maar. En zelfs dat zien doe je misschien maar half want je hebt nog nooit iets helemaal gezien. Het verleden, je geheugen, zegt dat dit een roos is en je loopt door. Je hebt haar niet echt gezien. Je verstand zegt je dat dit een roos is. Je weet al alles van die roos omdat je wel vaker rozen hebt gezien, dus wat zou die je nog kunnen vertellen? Je loopt gewoon door. En blik is voldoende om de herinnering aan vorige ervaringen met rozen in je wakker te roepen en dus loop je gewoon door. Zelfs je zien is maar half.

Blijf eens bij die roos. Bekijk haar eerst, voel haar dan.
Hoe kun je een roos voelen?
Ruik eraan, betast haar, laat het een intense lijfelijke ervaring worden.
Doe je ogen dicht en streel met de roos over je hele gezicht.
Voel haar.
Raak je oogleden met haar aan, laat je oogleden de roos beroeren, ruik haar.
Leg de roos op je hart, zwijg met haar, zie de roos als iets dat gevoel heeft.
Vergeet alles, vergeet de wereld om je heen.

Voel vr je een voorwerp.
Voel de afwezigheid van alle andere voorwerpen want als je nog aan andere dingen denkt, kan je gevoel niet diep gaan. Vergeet alle andere rozen, alle andere mensen, alles. Alleen die roos blijft over.
Alleen de roos, de roos, de roos! Vergeet al het andere, wees helemaal omgeven door deze roos je bent helemaal verzonken in de roos.
Dit is niet zo makkelijk omdat we niet zo gevoelig zijn. Maar voor vrouwen is het niet zo moeilijk, die voelen dat makkelijker. Voor mannen is dit een beetje moeilijker, tenzij ze een gevoel voor schoonheid hebben ontwikkeld, zoals dichters, schilders of musici die kunnen deze dingen voelen. Probeer het toch maar.

Vergeet alle andere voorwerpen om je heen. Voel de afwezigheid van alle andere voorwerpen behalve dit ene. Dat gebeurt er in de liefde. Als je op iemand verliefd bent, vergeet je de hele wereld. Als je je de wereld nog herinnert, kun je er zeker van zijn dat het geen liefde is. Je bent de hele wereld vergeten, alleen de geliefde van de minnaar bestaat nog. Daarom zeg ik dat liefde een meditatie is. Je kunt deze techniek ook als een liefdestechniek gebruiken: vergeet al het andere.

Maar kies een of ander voorwerp waarvan je al van nature houdt en schakel dan de hele wereld uit. Geniet van de aanwezigheid, proef de aanwezigheid, voel het voorwerp, dring erin binnen en laat het diep in je verzinken. Zet dan het voelen van het voorwerp opzij... En dan volgt het moeilijkste gedeelte van deze techniek. Je hebt alle andere voorwerpen uitgeschakeld en alleen dit ene is overgebleven. Je bent de rest vergeten, behalve dit ene.
Zet dan het voelen van het voorwerp opzij... Zet nu zowel het gevoel dat je voor dit voorwerp koestert, als het voelen van de afwezigheid van andere voorwerpen opzij. Er zijn nu nog maar twee dingen, al het andere is afwezig.
Vergeet nu ook de afwezigheid van andere.
Alleen die roos is er.
Laat dat ook los en ook het voelen daarvan.
Dan val je plotseling in een absoluut vacum en blijft niets over.
En, zegt Shiva: word het je bewust. Word je dit vacum bewust, deze nietsheid. Dat is je natuur, je pure zijn.

Begin met een deel, het eerste deel, en houd dat een paar dagen of weken vol. Krijg een gevoel voor het ding, wees vervuld van het voorwerp. En gebruik maar n voorwerp, pak niet telkens een ander voorwerp want bij elk voorwerp moet je je weer dezelfde moeite getroosten. Als je een roos hebt gekozen gebruik dan elke dag die roos. Word daar zo eigen mee dat je op een dag kunt zeggen: Nu ben ik de bloem. Dan heb je het eerste deel erop zitten. Wanneer alleen de bloem over is, al het andere is vergeten, geniet er dan een paar dagen van. Het is op zichzelf al prachtig heel mooi, levenskrachtig, sterk.
Voel het een paar dagen en als je er helemaal op afgestemd bent, heb je er geen moeite meer mee. Je bent de hele wereld vergeten en er is alleen nog de bloem.

Probeer dan de tweede helft van de techniek.
Doe je ogen dicht en vergeet ook de bloem.
Als het eerste gedeelte je gelukt is, zal het tweede je niet zoveel moeite kosten.

Maar als je de techniek in zijn geheel in n sessie probeert te doen, wordt het tweede stuk iets onmogelijks voor je. Als je eenmaal zover bent gekomen dat je de hele wereld voor een bloem kunt vergeten, kun je ook die bloem vergeten voor louter nietsheid. Het tweede deel komt heus wel, maar je moet er eerst voor knokken.

Osho, Het boek der geheimen, soetra 23
Het kleine abc van meditatie


 OSHO PUBLIKATIES
 
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
  tel. +31-(0)315 654 737
e-mail: info@osho.nl

  Copyright teksten, fotos en illustraties van Osho: Osho International Foundation
   Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
 Voor informatie over kopiren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights