Je lichaam van binnen uit aanvoelen

Vraag: ‘Ik ben echt een verstandsmens, maar onlangs zijn mijn lichaam en mind door heel wat veranderingen gegaan. Ik heb mezelf meer van de binnenkant af gevoeld, maar nu ben ik bang dat ik ga terugvallen in mijn vroegere manieren en dat mijn mind zijn dominantie weer zal terugnemen. Hoe kan ik meer van het hoofd in het lichaam raken?’

Steeds wanneer er een echte verandering plaats heeft in de mind, wordt je lichaam daar onmiddellijk door beïnvloed. Als het een werkelijke verandering is, voel je altijd ook iets onder in je lichaam veranderen. En steeds wanneer er iets in je lichaam aan het veranderen is, hoef je niet bang te zijn dat de mind weer bezit van je zal nemen; dat is niet gemakkelijk. Als alleen de mind verandert en het niet tot je lichaam is doorgedrongen, kan de mind heel gemakkelijk bezit nemen, omdat het aan de oppervlakte blijft. Je lichaam is waar je wortels zijn. Je lichaam is waar je geworteld bent in de aarde, en je mind is net als de takken in de lucht – prettig om naar te kijken, maar alles hangt af van de wortels die zich diep in de duisternis van de aarde bevinden. Ze stellen zich niet ten toon; ze laten zich niet zien. Als je er alleen omheen loopt zie je de takken en de bloesems, maar word je je nooit van de wortels bewust.

Dus als alleen de takken aan het veranderen zijn en de wortels zijn er niet door beïnvloed, dan zal die verandering niet lang stand houden. Maar als de wortels erdoor beïnvloed worden, dan is de verandering blijvend en kan het proces niet gemakkelijk worden omgekeerd. Maak je daarom maar geen zorgen. Schenk steeds meer aandacht en gevoel aan het verschijnsel dat zich aan je lichaam voordoet.
Je voelt binnenin je lichaam – dit is heel mooi. Er zijn miljoenen mensen, bijna de meerderheid die geen enkel gevoel van hun lichaam hebben. Ze zijn helemaal vergeten dat ze in het lichaam zijn… ze zijn als geesten.

Je eigen wortels herontdekken is zeker een nieuwe gewaarwording, want de mensheid is volkomen van de wortels afgesneden.
Het lichaam is millennia lang onderdrukt, en je mind is het idee gegeven dat hij de meester is; dat de mind alles is en het lichaam niets dan een dienaar… feitelijk iets afkeurenswaardigs, iets zondigs.

We voelen ons in verlegenheid dat we een lichaam hebben. Daarom zijn mensen bang om naakt te zijn, want als je eenmaal naakt bent, ben je meer lichaam dan mind. Kleding geeft je een gevoel dat je lichaam niet bestaat – alleen je gezicht, je hoofd, je ogen. Dat is het hele mechanisme van de mind die daar zetelt. Dus als ze naakt zijn, voelen mensen plotseling dat ze lichamen zijn – en dat voelt niet goed aan.

Blijf binnenin je lichaam, want dat is de werkelijkheid. Voel meer en meer… sta je lichaam alle gevoeligheid toe die het kan hebben. Win het terug, eis het weer op en sta je lichaam meer veranderingen toe zodat je het wezen ervan kunt voelen. Sluit bijvoorbeeld, zo af en toe je ogen en ga op de grond liggen… voel de aarde met je lichaam. Denk er niet over na, voel haar. Ga de rivier in en ga in het water liggen, in het zand. Lig alleen maar in de zon. Voel meer… wees zinnelijk. Als je brood eet, voel het eerst met je hand… houd het tegen je wang en voel het… ruik eraan. Laat je lichaam het als eerste kennen. Proef het dan… doe je ogen dicht en laat de smaak overal naartoe gaan. En doe het niet gehaast; ga je niet gewoon vol zitten stoppen. Geniet ervan… kauw het goed – want dit brood wordt je lichaam. Laat deze gelegenheid niet voorbijgaan. Dit brood is je potentiële lichaam. Ontvang het dus, verwelkom het en je hebt binnen enkele maanden een totaal ander lichaam.
Als je eet met een andere mind, een andere houding, water drinkt met een andere houding en er altijd aan denkt zinnelijker te zijn, gevoelig, zie je algauw dat je lichaam in veel delen dood is geweest. Je komt tot leven, alsof je een slapende leeuw was en de leeuw nu bezig is wakker te worden… z’n poten strekt, z’n lichaam uitrekt. Dan onderga je diezelfde gewaarwording van opkomend leven. Het is bijna een wederopstanding.

uit Body/Mind balancing


OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights