Je zegt: ‘Een zielsverwant vinden klinkt mooi, maar bijna onmogelijk.’

Ja, het is bijna onmogelijk – als het aan de natuur wordt overgelaten, is het bijna onmogelijk. Maar in het Oosten hebben we een wetenschap ontwikkeld: als je geen zielsverwant kunt vinden, kun je er een creëren. En die wetenschap is tantra. Een zielsverwant vinden, betekent een persoon vinden met wie alle zeven centra van nature samenkomen. Dat is onmogelijk. Af en toe, een Krishna en een Radha, een Shiva en een Shakti. En als het gebeurt, is het geweldig mooi. Maar het is als bliksem – je kunt er niet op vertrouwen. Als je je Bijbel wilt lezen, kun je er niet op rekenen dat je ook leest als het bliksemt. Bliksem is een natuurlijk fenomeen, maar onberekenbaar.

Als je erop wacht dat je je natuurlijke zielsverwant ontmoet, is dat net als het wachten op een bliksemflits om je Bijbel te gaan lezen. En je kunt dan ook niet veel lezen. Een moment is hij er, en tegen de tijd dat je de Bijbel hebt geopend, is hij weg.

Daarom werd tantra gecreëerd. Tantra is een wetenschappelijke benadering. Tantra is alchemie: het kan jouw centra transformeren, het kan de centra van de ander transformeren; het kan tussen jou en je geliefde een ritme en een harmonie creëren. Dat is de schoonheid van tantra. Het is alsof je elektriciteit je huis binnenbrengt. Dat kun je dan aan- en uitzetten wanneer je maar wilt. En je kunt er op talloze manieren gebruik van maken: het kan je kamer verkoelen, het kan je kamer verwarmen... op dat moment is het een wonder. Deze zeven centra in je, zijn niet anders dan centra van lichamelijke elektriciteit. Als ik dus spreek over bliksem, beschouw het dan niet enkel als een symbool – ik bedoel het letterlijk.

In je lichaam loopt een heel fijne stroom elektriciteit, heel subtiel. Maar hoe fijner die is, hoe dieper die gaat. Hij is niet erg makkelijk te herkennen. Wetenschappers zeggen dat als je alle elektriciteit in je hele lichaam samenvoegt, ze gebruikt kan worden om een gloeilamp van vijf watt te laten branden. Het is niet veel. Kwantitatief is het niet veel; kwantitatief is een atoom ook niet veel, maar kwalitatief... als het explodeert, heeft het een enorme energie in zich.

Deze zeven centra, deze zeven chakra’s, waarover yoga en tantra door de eeuwen heen hebben gesproken, zijn niet anders dan vijf knooppunten van elektrische energie in je lichaam. Ze kunnen veranderd worden, ze kunnen anders ingericht worden. Ze kunnen een nieuwe gestalte, een nieuwe verschijningsvorm krijgen. Twee geliefden kunnen zo diepgaand getransformeerd worden, dat al hun zeven centra elkaar kunnen ontmoeten.

Tantra is de wetenschap van het transformeren van gewone minnaars in zielsverwanten. En dat is de grootsheid van tantra. Het kan de hele aarde transformeren, het kan elk paar transformeren in zielsverwanten. Het is nog niet toegepast, het is een van de grootste schatten die ongebruikt liggen. De dag dat de mensheid het gaat toepassen, gaat een nieuwe liefde de aarde omgeven; de aarde gaat dan stralen van een nieuwe liefde. Alleen de nieuwe mens kan het gebruiken – Homo Novus kan het toepassen.

Daarom kondig ik de nieuwe mens aan. Alleen de nieuwe mens kan het toepassen, omdat de nieuwe mens zijn lichaam in zijn totaliteit accepteert. De oude mens accepteerde nooit zijn lichaam. Hij vocht altijd met zijn lichaam, had kritiek op zijn lichaam, probeerde zijn lichaam te vernielen. De oude mens was suïcidaal, de oude mens was schizofreen.

De nieuwe mens heeft een heelheid in zich. Hij is niet suïcidaal. Hij is zo enorm verliefd op het leven, dat hij graag steeds opnieuw wil terugkomen. Alleen de nieuwe mens kan deze centra van levensenergie transformeren.

De hele aarde kan een paradijs zijn. Maar deze wetenschap is subtiel, en alleen zij die werkelijk bereid zijn zonder vooroordelen te zijn, kunnen het begrijpen. En het werk is heel fijngevoelig, mysterieus.
...

uit Osho: Allereerst zijn en dan verliefd samenzijn

 

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights