Liefde is niet hetzelfde als een relatie

Een relatie is heel teer, verandert ieder moment en is onvoorspelbaar, je kunt niet van tevoren zeggen wat er morgen of zelfs maar de volgende minuut gaat gebeuren. Dat veroorzaakt angst. De onvoorspelbaarheid en de onbekende toekomst verstoren in wezen de relatie tussen geliefden. En dan ontstaat er iets dat lijkt op een vader-moeder, een broer-zus verhouding, een huwelijk.

Het huwelijk moet de angst voor verandering wegnemen, het huwelijk moet de relatie stabiel maken. Maar liefde sterft wanneer je het statisch wilt maken. Op het moment dat je het aan de ketting legt verdwijnt het.

Liefde is als een voorjaarsbriesje, als het opsteekt voert het heerlijke zoete geuren aan. Daarna gaat het weer liggen. Wanneer het opsteekt, denk je dat het eeuwig duren zal. En dat gevoel is zo sterk dat je er geen moment aan twijfelt. In vaste overtuiging en zonder enige terughoudendheid beloof je van alles, en je beminde doet dat ook, zonder in te zien dat het een voorjaarsbriesje is. Het komt vanzelf en het verdwijnt vanzelf. Je hebt het niet in de hand. Je kunt het niet in je handpalm opsluiten. Je kunt de frisheid voelen wanneer je je hand openhoudt. Maar wanneer je je hand sluit is er geen briesje meer; weg is de koelte, weg is de geur.

Uit angst heeft men liefde in dezelfde categorie geplaatst als de relatie met je vader, je moeder, je zuster, je broer. Men heeft helemaal vergeten dat je niet voor die relatie hebt gekozen. Het is een gegeven. Maar de vrouw van je dromen is het enige in je leven dat je niet bij je geboorte toevalt. Zij wordt niet bepaald door je afkomst, en vergt daardoor een bewuste keuze en ook dat roept angst op.

Bedenk dat als je je vader, je moeder, je broers en je zusters had moeten uitkiezen, je leven vol angst zou zijn geweest. Want wie zou je moeten kiezen en wie niet? Gelukkig wordt dit bij je geboorte meegegeven, de natuur voorziet erin, het is biologisch bepaald.

Liefde is een psychologisch proces, het hangt helemaal van jou af. En omdat het helemaal van jou afhangt maakt het je bang, je kunt fouten maken.

uit: Osho, Het kleine abc van liefde

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights