Lichaam, hoofd en ziel - liefde op drie verschillende niveaus

 

De mens bestaat uit drie lagen, het lichaam, het denken en de ziel. Dus wat je ook doet kan altijd op die drie manieren. Je kunt het alleen met je lichaam doen of vanuit het denken of vanuit de ziel. Wat je ook doet, iedere daad kan drie verschillende kwaliteiten hebben. Seks is lichamelijke liefde. Romantische liefde is verstandelijke seks. Mededogen komt uit de ziel voort. Maar de energie is dezelfde. Naarmate het dieper gaat, verandert de kwaliteit maar de energie blijft dezelfde.

 

Als je je liefdesleven alleen maar lichamelijk beleeft, ben je nogal armoedig bezig want dat is erg oppervlakkig. Seks uitgedrukt via het lichaam is zelfs geen seks, het wordt geiligheid, het wordt pornografie, het wordt enigszins obsceen, grof, lelijk, want het heeft geen diepte. Het is slechts het ontladen van energie. Het helpt je waarschijnlijk om wat minder gespannen te zijn, maar om een beetje minder gespannen te zijn verlies je een geweldige hoeveelheid energie en geweldig waardevolle energie ook.


Wanneer seks liefde wordt raak je geen energie kwijt. Je krijgt tegelijk ook een boel energie terug. Op lichamelijk niveau is er alleen verlies, want seks is gewoon het spuien van energie. Seks is een veiligheidsklep van het lichaam. Wanneer je teveel energie hebt en niet weet wat je ermee aan moet, gooi je het eruit. Dan voel je je ontspannen en leeg. Omdat de onrustige energie eruit is komt er een soort rust over je. Maar je bent armer dan daarvoor, je bent leger dan daarvoor.

 

En het hele proces herhaalt zich steeds weer. Dan wordt je hele leven een aaneenschakeling van opname van energie door voedsel, door ademhaling en inspanning, om het daarna weer te lozen. Dat is gekkenwerk. Eerst eten, ademhalen, bezig zijn en energie opwekken en dan weet je niet wat je ermee aanmoet, dan gooi je het er maar weer uit. Dat is zinloos en onzinnig.

Seks wordt al heel gauw zinloos. Als men alleen lichamelijke liefde kent en niet de diepere dimensies van liefde, leeft men mechanisch. Dan wordt seks slechts een herhaling van voortdurend hetzelfde en hetzelfde en hetzelfde. Seks voedt niet, het is vernietigend en pas bij liefde wordt het een creatieve energie.

 

Tenzij seks intensiever beleefd gaat worden en wordt getransformeerd tot liefde, lukt dat ook niet. Dan moet men zijn toevlucht nemen tot drugs, of men wil of niet. Zelfs twijfel helpt niet, want het oude middel seks werkt niet meer. Het is niet achterhaald omdat het niet werkte, maar omdat men er zo oppervlakkig mee om is gegaan, men is nooit diep in het mysterie doorgedrongen.

 

Men weet hooguit iets over zogenaamde romantische liefde, dat is ook geen liefde, maar onderdrukte seks. Als je niet in staat bent seksuele contacten te onderhouden, wordt je opgekropte energie romantiek. Dan wordt die energie cerebraal en stijgt naar je hoofd. Wanneer seks zich van de geslachtsorganen naar het hoofd verplaatst, verandert het in romantiek. Romantische liefde is geen echte liefde, het is onecht, het is een wassen neus. Het blijft gewoon seks die zich niet kon uitleven.

 

Seks is kortstondig, liefde heeft meer de tijd, het stroomt verder. Mededogen is eeuwig, tijdloos. Dan maakt het niet uit of er iemand aanwezig is of niet. Er is alleen mededogen. Alleen, gezeten onder de bodhiboom, is Boeddha net zo liefdevol als wanneer hij omringd is door zijn discipelen. Hij is net zo liefdevol in de menigte als alleen. Liefde ís nu.

 

Wanneer je van seks naar liefde wilt groeien, probeer dan je eigen seksualiteit te begrijpen. Houd het goed in de gaten en zie hoe mechanisch het is. Zie het zinloze, zie de dwaasheid, het brengt je nergens. Word een beetje verfijnder, word wat subtieler. Kijk niet naar het lichaam, maar naar iemands wezen. Kijk en onderzoek, en vroeger of later vind je iemand die bij je past. Het kan liefde op het eerste gezicht zijn, want als energieën klikken, dan klikken ze. Zo niet, dan wordt het niets. Je kunt er je hele leven mee worstelen, maar het lukt toch niet. Als het past, dan past het. Het is vreselijk dat het huwelijk de liefde heeft verdreven, uit de wereld heeft geholpen. Een huwelijk wordt gesloten om andere redenen; om geld, om familie, om prestige, om astrologie, om allemaal onzin. Dat heeft allemaal niets te maken met het hart van de twee mensen die gaan trouwen.

 

Daarom loopt een huwelijk bijna altijd uit op een mislukking, slechts in uitzonderlijke gevallen gaat het goed, maar het blijven uitzonderingen. Die tellen niet mee. Een huwelijk lijdt altijd schipbreuk, omdat het om verkeerde redenen wordt gesloten. Alleen liefde kan de basis vormen voor een echt huwelijk, anders gaat niet. Er is geen andere weg om erachter te komen of je op dezelfde golflengte bent als de ander, of je elkaar verstaat. Er is geen andere manier om dat uit te vinden.

 

Astrologie helpt niet, ook aanzien en familie niet. Helemaal niets helpt. Het enige dat belangrijk is, is dat twee mensen zodanig op elkaar zijn afgestemd dat hun vibraties een patroon vormen, een harmonie. Alleen de vibes beslissen.

 

In een betere wereld zijn mensen in staat rond te kijken, te ontmoeten en zoveel rond te kijken dat zij werkelijk iemand vinden met wie het klikt, met wie het té gek is. Iemand die juist dát heeft dat past, iemand die je heel maakt en vervult.

 

Liefde is mogelijk. Als de samenleving een beetje gezonder is en wat minder pervers, dan is liefde mogelijk. In een goede gezonde maatschappij is liefde natuurlijk. In een ontaarde maatschappij, in de maatschappij waarin wij leven en waarin de hele wereld leeft, is liefde onmogelijk geworden. Er is alleen seks over. Maar mededogen is alleen mogelijk wanneer je je volledig inzet meditatief te zijn, anders niet.

uit OSHO, Het kleine abc van liefde

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
 tel. +31-(0)315 – 654 737

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights