De magie van vertrouwen

Vertrouwen is heel iets anders.
Vertrouwen is geen intellectueel concept.
Vertrouwen is een eigenschap van het hart, niet van het hoofd.
Geloof is een brug tussen een individu en de massa, en vertrouwen is een brug tussen het individu en het heelal.
Vertrouwen doe je altijd in God, en als ik ‘God’ zeg, bedoel ik niet enig geloof in God. Als ik God zeg, bedoel ik gewoon het heelal.

Vertrouwen is het diepgaande begrip dat je slechts een deel bent: een noot in een geweldige symfonie, maar een klein golfje in de oceaan.
Vertrouwen betekent het geheel te volgen, met het geheel mee te stromen, in harmonie te zijn met het geheel.
Vertrouwen betekent: Ik ben hier niet als vijand, ik ben hier niet om te vechten; ik ben slechts hier om van de mij geboden mogelijkheid gebruik te maken; ik ben hier om mijn dankbaarheid te vieren.
Vertrouwen is geen doctrine: je hoeft geen hindoe te zijn, je hoeft geen moslim te zijn, je hoeft geen jaďn te zijn en geen Sikh.

Vertrouwen is een afspraak tussen het individu en het geheel, en vertrouwen maakt je religieus - niet in de zin van hindoe, van moslim, van christen - gewoon religieus.
Vertrouwen heeft geen naam. Geloof maakt een hindoe van je, een moslim, een christen. Geloof heeft allerlei namen, miljoenen namen; er zijn duizenden geloven - je kunt uitkiezen.

Vertrouwen heeft slecht één kenmerk: de geur van overgave aan het geheel, de kwaliteit van mee te gaan in harmonie met het geheel, de kwaliteit van niet het geheel te willen dwingen jou te volgen maar jezelf eenvoudig toe te staan met het geheel mee te gaan.

Vertrouwen is transformatie.


Het bestaan houdt van je, ander zou je er niet zijn.
Ontspan in zoals je bent, het bestaan verzorgt je. Daarom gaat het bestaan door met door jou adem te halen en daarom klopt het in je. Als je eenmaal dit geweldige respect en liefde en vertrouwen van het hele bestaan voor je begint te voelen, kun je wortels beginnen te groeien in je eigen wezen. Dan begin je jezelf te vertrouwen, en pas dan kun je mij vertrouwen. Pas dán kun je je vrienden vertrouwen, je kinderen, je man, je vrouw. Pas dán kun je de bomen vertrouwen en de dieren en de sterren en de maan. Dan leef je gewoon in vertrouwen. Dan gaat het er niet langer om of je dit vertrouwt of dat, dan vertrouw je gewoon. En vertrouwen betekent gewoon religieus te zijn.


Ik probeer rebellen te maken, en een rebel begint altijd met vertrouwen in zichzelf. En als ik je kan helpen jezelf te vertrouwen, heb ik je al geholpen. Je hebt niets anders nodig, al het andere volgt vanzelf.
 

Ik zou willen dat je heidenen bent, met vertrouwen in de bomen, in de zee, in de bergen, in de sterren, in de mensen, in jezelf - deze dingen zijn werkelijk.
Je hebt helemaal geen geloof nodig, je hoeft alleen maar in te zien wat werkelijkheid is en wat niet - gewoon een beetje onderscheidingsvermogen.

Vertrouw het echte, het authentieke, en niemand kan je hinderen te groeien. En slechts in die groei zul je meer en meer schatten van je eigen bewustzijn ontdekken, van je eigen wezen, van goddelijkheid.
Je kunt God nooit tegenkomen, maar slecht goddelijkheid.
Het is een kwaliteit.
Het is een andere naam voor liefde.

uit: Osho, Het kleine abc van liefde

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights