soetra 64 
Wees ononderbroken bewust:
als je moet niezen, bij vrees, bij ongerustheid, als je boven een afgrond staat, als je moet vluchten in de strijd,
bij enorme nieuwsgierigheid,
als je honger krijgt of als je geen honger meer hebt.

Het lijkt zo eenvoudig: wees ononderbroken bewust, als je moet niezen, bij vrees, bij ongerustheid, als je honger krijgt of als je geen honger meer hebt. Je moet een aantal dingen begrijpen. Heel eenvoudige dingen zoals niezen kunnen als hulpmiddel worden gebruikt, want hoe eenvoudig ze ook lijken, ze zijn heel ingewikkeld en het innerlijk mechanisme is heel teer. Telkens als je voelt dat je een niesbui krijgt, wees dan alert en het kan zijn dat de niesbui overgaat. Het verdwijnt misschien gewoon, omdat een niesbui een onwillekeurig iets is – onbewust, onwillekeurig.


Je kunt niet uit eigen beweging niezen; je kunt het niet willen. Hoe zou je dat kunnen? Zo hulpeloos is de mens! Je kunt niet uit jezelf een keer niezen. Hoe je het ook probeert, je krijgt het niet voor elkaar. Een keertje niezen – zoiets gerings, maar je kunt het niet uit jezelf. Het is onwillekeurig; de wil is er niet bij nodig. Het gebeurt niet vanuit je hoofd; het gebeurt vanuit je totale organisme, vanuit je hele lichaam.

En ten tweede: wanneer je alert wordt als je moet niezen – je kunt het niet oproepen, maar wanneer het opkomt – als je alert wordt, komt het misschien niet omdat je iets nieuws aan het proces toevoegt: je alertheid. Het gaat misschien weg, maar in geval de niesbui over gaat terwijl je alert bent, is er een derde aspect. Ten eerste is een niesbui onwillekeurig. Je brengt een nieuw element in – alertheid. Wanneer de alertheid gestalte krijgt, kan het zijn dat de niesbui wegblijft. Als je echt alert bent, komt hij niet; gebeurt het misschien helemaal niet. Dan gaat het derde aspect een rol spelen. Waar gaat de energie van de niesbui naar toe? Die gaat naar je alertheid. Plotseling is er een flits, een lichtflits. Je wordt nog meer alert. De energie die er door de niesbui uit zou zijn gegooid, gaat naar je alertheid. En plotseling wordt je nog meer alert.

In die flits, in die lichtflits is zelfs verlichting mogelijk. Daarom zeg ik dat deze zaken zo eenvoudig zijn, hoewel ze absurd lijken. Wat ze beloven lijkt onwaarschijnlijk. Hoe kan iemand gewoon door niezen verlicht worden? Maar niezen is niet alleen maar niezen; je bent er helemaal in betrokken. Alles wat je doet of alles wat er met je gebeurt, betekent een totale betrokkenheid. Kijk er nog eens naar: telkens als een niesbui komt, ben je er met je hele lichaam en je hele hoofd bij betrokken. De niesbui gebeurt niet alleen in je neus; elke vezel, elke cel van je lichaam is erin betrokken. Een subtiele vibratie, een subtiele flikkering trekt door het hele lichaam en daarmee raakt het hele lichaam gefocust. En als je wel niest, ontspant het hele lichaam zich. Maar het is moeilijk er je alertheid op te richten. Als je je alertheid erop richt, gebeurt het niet, en als het wel gebeurt, weet je dat er geen alertheid was. Daarom moet je alert zijn.

Als je moet niezen… want als het is begonnen, kun je er niets meer aan doen. De pijl heeft de boog verlaten; je kunt het niet meer terugdraaien. Het mechanisme is in werking. De energie is op weg vrij te komen, het kan niet meer worden tegengehouden. Kun je een niesbui halverwege tegenhouden? Hoe kun je dat? Tegen de tijd dat je zover bent, is hij al gebeurd. Je kunt hem niet halverwege tegenhouden.

Wees precies bij het begin alert. Wees alert op het moment dat je de gewaarwording voelt opkomen. Sluit je ogen en wees meditatief. Breng je totale bewustzijn naar precies dat punt waar je het gevoel ervaart van een opkomende niesbui. Blijf alert precies bij dat begin. . De niesbui verdwijnt dan en de energie wordt getransformeerd in meer alertheid. En omdat het hele lichaam, het hele organisme bij de niesbui is betrokken – het is een proces van ontlading en je bent op dit moment alert – is er geen mind, is er geen gedachte, geen mentale activiteit.

In een niesbui stopt de mind. Daarom houden zoveel mensen van snuif. Het ontlast hen, hun mind voelt meer ontspannen omdat de mind voor een ogenblik stopt. Snuif geeft hen een glimp van no-mind. Als dan door snuiven de niesbui komt, zitten ze niet meer in hun hoofd maar in hun lichaam.   ...

OSHO: Het boek der geheimen - 112 meditaties om het innerlijke mysterie te ontdekken

soetra 16: Leven vanuit je hart
 soetra 17: Kies niet, blijf in het midden
 soetra 58: Zie de wereld als een drama
 soetra 63:
Wanneer je helder bewust bent door een bepaald zintuig, blijf bij die bewustwording
 Soetra 107: Dit bewustzijn bestaat als ieder wezen, en niets anders bestaat.,

 Tantra houdt zich niet bezig met wat we moraal noemen

Pareltjes Home OSHO Boeken

OSHO PUBLIKATIES
Churchillstraat 11, 7091 XL Dinxperlo
tel. +31-(0)315 – 654 737
e-mail: info@osho.nl

© Copyright teksten, foto’s en illustraties van Osho: Osho International Foundation
© Copyright Nederlandse teksten van Osho: Osho Publikaties
Voor informatie over kopiëren/publiceren van teksten van Osho, zie: 
www.osho.com/copyrights